Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékař Barták si odsedí 20 let, soud mu snížil trest

Jaroslav Barták
Jaroslav Barták
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Vrchní soud v Praze dnes snížil lékaři Jaroslavu Bartákovi trest o sedm let. Za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí si měl původně odsedět 15 let vězení. Uvedl to server idnes.cz.

Barták si už odpykává 12 let vězení v kauze znásilňování asistentek. Délka obou trestů se sčítá, a tak by měl být ve vězení dohromady 20 let.

Podle obžaloby plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy podle spisu plánoval ze msty za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. Zajistit to měl spoluvězeň, který ale místo toho vše oznámil.

Barták tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které vězeň pořídil. Obhajoba zpochybňovala jejich legálnost, avšak podle soudů byly pořízeny legálně.

Bartákovou kauzou se odvolací pražský vrchní soud zabýval podruhé. Při prvním jednání zrušil trest 18 let vězení a případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů. Dnes mu soud trest snížil kvůli tomu, že plánování vražd dosáhlo nejnižšího stupně.

Témata:  Jaroslav Barták

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy