Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek se omluvil za slova o dalajlamovi k Henleinovi. Bylo to nevhodné, přiznal

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka, Svatopluk Němeček a Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka, Svatopluk Němeček a Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Vláda.cz

Praha – Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) po dnešní schůzce ústavních činitelů na Pražském hradě novinářům řekl, že setkání s dalajlamou je pro čínskou vládu „jak kdyby se někdo setkával s Konradem Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tu byla oficiální vláda". Později se za tato slova omluvil.

Zaorálek se omluvil za dnešní přirovnání setkání s dalajlamou ke schůzce s Konradem Henleinem. Napsal to na Twitteru. Henlein založil v Československu za první republiky Sudetoněmeckou stranu, která spolupracovala s režimem Adolfa Hitlera v Německu. Čína považuje tibetského duchovního vůdce dalajlamu za separatistu.

1/2.. Na dnesnim tiskovem brifinku jsem chtel na extremnim prikladu vysvetlit, jak se Cina muze divat na oficialni prijeti Dalajlamy...

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 1. listopadu 2016

 

„Použil jsem příměr, který nebyl vhodný, a uvědomuji si, že je za hranou," uvedl Zaorálek. "Chtěl jsem na extrémním příkladu vysvětlit, jak se Čína může dívat na oficiální přijetí dalajlamy," dodal.

2/2...Pouzil jsem primer, ktery nebyl vhodny a uvedomuju si, ze je za hranou.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 1. listopadu 2016

 

Čína označuje jednaosmdesátiletého dalajlamu, nositele Nobelovy ceny za mír, za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet, který čínská vojska v roce 1950 obsadila, za nedílnou součást čínského území. Kvůli setkání tuzemských politiků s dalajlamou v polovině října hrozila Čína Česku zhoršením vztahů.

Témata:  Lubomír Zaorálek H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:19

Útok na Fica byl politicky motivovaný. Policie prošetřuje video se zadrženým útočníkem

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy