Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek zuří kvůli Hermanovi: Strategická rozhodnutí v zahraniční politice se budou dodržovat

Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Rozbroje ve vládě kvůli schůzce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou neutichají. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce od svých vládních kolegů slyšet ujištění, že budou dodržovat strategická rozhodnutí v oblasti zahraniční politiky.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) podle něj "vyrazil vlastní cestou", když se rozhodl setkat s dalajlamou. Zaorálek dnes ráno požádal úřad vlády o nalezení záznamu dva roky staré schůzky, na které se měli ministři zavázat, že se v době svého mandátu s dalajlamou oficiálně nesejdou.

Zaorálek dnes uvedl, že o plánované schůzce Hermana s dalajlamou se dozvěděl několik hodin předem telefonicky, když byl v zahraničí, Herman přitom podle něj chtěl, aby o problému jednal s bývalými diplomaty Martinem Paloušem a Petrem Kolářem.

"Každý věděl, že oficiální přijetí dalajlamy je prostě problém. To, že se to nakonec stalo tak naplno, dokonce za přítomnosti místopředsedy Sněmovny a místopředsedkyně Senátu, je něco neslýchaného," uvedl Zaorálek. V době, kdy se o plánované schůzce dozvěděl, měl podle svých slov "minimální možnost jednat". Herman podle něj chtěl "naprosto absurdní věci" a uvědomoval si vážnost situace.

"Dovolávat se stenozáznamu je něco, co považuji za velmi trapné," uvedl Zaorálek k své iniciativě s tím, že hlavní je podle něj dodržování strategických dohod vlády v oblasti zahraniční politiky.

"Do této chvíle prostě platilo, že není možné, aby si každý ministr říkal nebo dělal, co se mu líbí. Vždy to platilo tak, že když došlo k nějaké složitosti nebo nejasnosti, tak velice korektně za mnou chodili ministři a společně jsme to vyřešili. Dokonce tak činil i ministr Herman. A já se chci zeptat ministrů vlády, zda toto skončilo," uzavřel Zaorálek.

Témata:  Lubomír Zaorálek Daniel Herman vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy