Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vondrák bude moravskoslezským hejtmanem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Ivo Vondrák (za ANO) byl dnes zvolen novým hejtmanem Moravskoslezského kraje. Programové prohlášení by koalice ANO, KDU-ČSL a ODS chtěla připravit do konce letošního roku.

Vondrák (57) je také rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Hlasovalo pro něj 36 z 65 zastupitelů.

Sociální demokraté navrhli, aby volba nového vedení byla provedena tajným hlasováním. Na tomto postupu se ale zastupitelé nedohodli, a hlasování tak bylo veřejné. ČSSD oznámila, že s ohledem na skutečnost, že se plně neztotožňuje s personálním obsazením rady kraje, zdrží se při volbě nového vedení hlasování.

Když Vondrák přebíral hejtmanský řetěz, řekl, že podobný symbol funkce měl i na akademické půdě. "V mém životě se takový řetěz objevil několikrát. Dvakrát jako u děkana fakulty, dvakrát coby rektora univerzity. Musím říct, že jsem si vždy tohoto velmi vážil. Řetěz je symbolem, který má velkou váhu, váhu prestiže, řekl bych i váhu moci, ale především váhu zodpovědnosti," řekl po svém zvolení Vondrák.

V jedenáctičlenné radě připadne vítěznému hnutí ANO šest míst, lidovcům tři a ODS v ní bude mít dva zástupce. Hejtman bude mít osm náměstků, tedy o jednoho více než dosud. Prvním náměstkem bude ředitel Charity ČR Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Za lidovce bude náměstkem rovněž Jiří Navrátil, místostarosta Mořkova na Novojičínsku.

Témata:  Moravskoslezský kraj Ivo Vondrák Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy