Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystal se policejní převrat? Musí se zjistit, kde vznikla chyba, tvrdí Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie ve čtvrtek řešila mimo jiné kauzu údajného úniku informaci z okolí šéfa policie Tomáše Tuhého. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) k tomu dnes uvedl, že se musí vyšetřit, kde vznikla chyba při vyšetřování případu.

Sněmovní komise vyslýchala vyšetřovatele GIBS Milana Vaculíka, který se údajným únikem informací zabýval.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) naznačil, že z okolí šéfa policie nešla varovná SMS o chystaném zásahu protikorupční policie.

"Jestli je to tak, jak popisují média, že celé vyšetřování bylo nastaveno špatně a nebyli jsme schopní pod dozorem státního zástupce 14 měsíců na to přijít, tak já se ptám, jestli to je šlendrián nebo snaha účelově odstranit policejního prezidenta. Potom by to znamenalo, že to je pokus o svržení nezávislého policejního prezidenta a já na to budu chtít odpověď," uvedl Chovanec.

Pokud by se podle něj ukázalo, že bylo vyšetřování Tuhého záměrně zmanipulované, tak ho ministr přirovnal k "vraždě policejního prezidenta" nebo "pokusu o policejní převrat".

Témata:  Milan Chovanec Tomáš Tuhý Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy