reklama

Budoucí ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) má podle něj o tématu komunikovat jednodušeji.

"Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů. A tady si myslím, že potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se věcí mnoho dělat nebude," uvedl Sobotka.

Změna v čele ministerstva zdravotnictví, kdy Svatopluka Němečka nahradí ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík (oba ČSSD), má podle premiéra pomoct ČSSD před volbami zdůraznit priority, které ve zdravotnictví má. Zopakoval, že v křesle ministra zdravotnictví zasedne po řadě lékařů ekonom specializovaný na hospodaření resortu.

Návrhy na obměnu kabinetu odvezl dnes Sobotka prezidentovi Miloši Zemanovi do Lán. V souvislosti s kauzou kolem setkání s dalajlamou Zeman volá po konci Daniela Hermana (KDU-ČSL) ve funkci ministra kultury. "Prezident není ten, kdo by měl navrhovat změny ve vládě, nejsme v prezidentském systému," řekl k jeho požadavku Sobotka.

Po bilančních schůzkách se všemi ministry chce sdělit vicepremiérům z obou koaličních stran, Babišovi a předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi, kde je podle něho situace zralá na personální výměnu. Koaliční smlouvu, podle níž o změnách na místech ministrů z jiných stran nemůže rozhodnout sám bez souhlasu partnerů, porušit nehodlá.

"Pan Babiš má zřejmě obsesivní představu, že se všichni chovají jako Agrofert. Ten získal v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard korun," uvedl k Babišově obhajobě Ťoka dopravní expert ČSSD Jan Birke. Prodloužení smlouvy o provozování mýta s firmou Kapsch je podle něj důkazem neschopnosti hnutí ANO problém řešit. Odmítl také, že má ČSSD vazby na firmy SkyToll, která neuspěla s nabídkou na provoz mýta.