Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček že lidem nesahá po kotníky? Z Hradu přišla reakce

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Od roku 1989 žijeme v dobré době a dokonce i v dobré zemi. Tvrdí to známý režisér Jan Hřebejk, který jako jeden z mnoha osobností podepsal výzvu k občanskému neklidu. Varuje však nejen před prezidentem Milošem Zemanem, ale i před jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem, který si to nenechal líbit.

"Myslím, že ten neklid je výraz odporu vůči prezidentu Zemanovi a tomu, co v mých očích reprezentuje celá ta skvadra. Když slyším Jiřího Ovčáčka, myslím, že to nelze úplně přecházet a že je to normální. Že nějaký tajtrlík z Haló novin mistruje lidi, kterým nesahá ani po kotníky. To považuji za nehoráznost. To, že tam Zeman tuhle partu má, je jeho vizitka. Podívej se na Ovčáčka, vidíš svého prezidenta," řekl Českému rozhlasu.

"Jestli si myslíte, že to je morální kýč, petice, kterou sepsali Bartoška, Vojta Dyk a současný ředitel Národního divadla, tak si o tom myslete, co chcete. Ale myslím si, že se ty věci a permanentní lhaní nedají úplně přecházet a bagatelizovat. Miloš Zeman je člověk, který opakovaně lže už od doby, kdy vůbec lhát nemusel," dodal.

Útok na Ovčáčka ale prezidentovu mluvčímu až tak nevadí. "Mnohem více mi vadí, jak se pan Hřebejk vyjadřuje nabubřele a nadřazeně o občanech, kteří mají jiný názor," uvedl pro EuroZprávy.cz. Samotná výzva k občanskému neklidu podle něj nebude mít velkého úspěchu. "Tu vyslyší maximálně Pražská kavárna a Česká televize," dodal.

Hřebejk se také vyjádřil k americkým volbám a uvedl, že si vybavil Donalda Trumpa v jednom z Woodyho filmů. "Sedí u stolu a někdo se ho ptá, co má zrovna za plány, a on říká: Teď se chystám zbourat Katedrálu svatého Patrika a postavit tam nějakej pěknej dům. A z toho možná plyne, že má Donald Trump nějaký smysl pro humor. A kdo má smysl pro humor, má i sebereflexi. Poslouchal jsem Trumpův projev a zahajoval ho elegantním vzádím úcty Hillary Clinton... Tyhlety věci snad o tom svědčí," říká Hřebejk.

Podle něj v kampani vystupoval víc jako herec nebo komediant než jako politik. "Lidi jsou možná politikou otrávení a bojí se, že už nebude lépe. Možná tento optimismus na ně přechází a myslí si, že je někdo spasí," dodal.

Podotkl, že jedna věc je volební kampaň, nikdo ale spolehlivě neví, jakou politiku Donald Trump bude dělat. Nikdo tak podle něj nedokáže říct, co to bude znamenat pro svět nebo pro Ameriku.

Témata:  Jan Hřebejk Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy