Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátorské dekrety převzalo 25 senátorů. U ostatních je problém

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - 25 senátorů, kteří uspěli v říjnových volbách do horní komory, dnes převzalo dekret o zvolení. Omluvila se Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí, osvědčení dostane později. Problém je u Aleny Dernerové (za Severočechy.cz), protože Nejvyšší správní soud (NSS) nedávno zrušil volby v Mostě.

Osvědčení předal senátorům Václav Henych ze Státní volební komise a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Osvědčení o zvolení dostávají senátoři až měsíc po svém zvolení kvůli lhůtám na případný soudní přezkum volebních výsledků.

Novým senátorům po převzetí dekretu zbývá už jen složit ústavou předepsaný slib, aby se mohli naplno ujmout mandátu a získali právo hlasovat.

Učiní to ve středu na první schůzi Senátu v 11. funkčním období. Na ní bude horní komora vybírat svého nového předsedu a místopředsedy.

NSS z letošních stížností vyhověl jen stížnosti části Severočechů.cz, podle nichž Dernerová nebyla jejich platnou kandidátkou, a volby na Mostecku označil za neplatné. Senátní volby na Mostecku se tak budou muset zřejmě v únoru zopakovat. Mohl by ale ještě zasáhnout Ústavní soud.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Alena Dernerová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy