Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není důvod pro rozšíření podpory OKD, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí žádný důvod pro rozšíření státní podpory pro černouhelnou společnost OKD. Předseda vláda to uvedl po dnešní bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Stát už poskytl firmě půjčku 700 milionů korun. OKD je od května v úpadku, její reorganizaci schválili věřitelé v srpnu.

"Podpora byla a je dostatečná. V tuto chvíli musí jednat orgány OKD, které jsou odpovědné. To znamená management a věřitelský výbor," řekl Sobotka. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský v pondělí uvedl, že firma předloží v prosinci na základě finanční analýzy a vyčíslených provozních i mimořádných nákladů řešení první fáze své restrukturalizace příslušným ministerstvům konkrétní požadavky na spolufinancování.

Mládek dnes uvedl, že při pondělním jednání v Ostravě vedení Moravskoslezského kraje ani vedení OKD žádný požadavek na dodatečné peníze nevzneslo. Již dříve několikrát zopakoval, že otázku další státní pomoci pro OKD sám otvírat nebude, firma si podle něj musí říct o peníze sama. V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam pracuje okolo 12.000 lidí.

Věřitelé v srpnu schválili její reorganizaci, původní termín pro předložení reorganizačního plánu má vypršet 12. prosince. Firma v pondělí oznámila, že požádá soud o prodloužení lhůty k předložení reorganizačního plánu o 120 dnů, tedy do dubna příštího roku. Učiní tak s ohledem na termín zpracování znaleckého ocenění i na zahájení procesu hledání strategického partnera. Podle Čelechovského OKD již oslovilo přes 200 domácích i zahraničních investorů, kteří by se mohli jeho strategickým partnerem stát.

Sobotka po dnešní schůzce Mládka ocenil, že na resortu s mimořádně rozsáhlou agendou má reálné výsledky. Prioritami ministerstva do zbytku volebního období by podle předsedy vlády mělo být posílení ochrany spotřebitelů i prostřednictvím modernizace České obchodní inspekce či zlepšení připojení k internetu. "Důležité je také zaměřit investiční pobídky na dobře placená pracovní místa," dodal premiér.

Témata:  Bohuslav Sobotka OKD Jan Mládek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy