Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři složili slib a ujali se mandátu. Štěch zůstává ve funkci předsedy

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Nově zvolení senátoři při dnešní ustavující schůzi složili ústavou předepsaný slib, čímž se ujali mandátu. Horní komora ale navzdory tomu kompletní není. Chybí v ní zástupce za Mostecko. Milan Štěch (ČSSD) byl znovu zvolen předsedou Senátu.

Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou "vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". Slib složilo 26 senátorů zvolených v řádných říjnových volbách.

Při schvalování návrhu programu schůze vyvolal mírné pozdvižení v sálu Jan Horník (STAN), který z řečniště poukazoval na to, že hlasoval pro, na zařízení ale měl "čekající hovor". Štěch už před tím upozornil na to, že nově zvolení senátoři mohou rozhodovat hlasováním až po složení slibu.

V tajné volbě dnes Štěch získal 54 hlasů ze 78 odevzdaných. Štěchovo znovuzvolení se očekávalo navzdory výhradám senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů, kteří ho odmítli podpořit kvůli podpisu pročínského prohlášení ústavních činitelů.

"Doufám, že vás, kteří jste mi v tuto chvíli hlas nedali z jakýchkoli důvodů, přesvědčím, že moje práce bude ve prospěch tohoto Senátu," řekl senátorům po zvolení staronový předseda horní komory. Za obdržené hlasy pak poděkoval.

Předseda Senátu znovu hájil obsah pročínského prohlášení, pro které ho někteří senátoři nevolili. "Odpovídá politice, kterou Česká republika praktikuje od roku 1993," uvedl Štěch. Zopakoval, že prohlášení nepodepsal, vyslovil s ním souhlas. Kdyby věděl, že prohlášení ´spustí takovou lavinu´, řekl by ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), aby věc řešil na své úrovni. "Ale na druhou stranu se domnívám, že pan ministr zahraničí vysvětlil, proč chtěl čtyři ústavní činitele," dodal.

Štěch (63) se hodlá zasazovat o to, aby byl Senát nadále komorou, kde se k věcem přistupuje odpovědně a s nadhledem a kde se nezneužívá schůze k jakýmkoli osobním vyřizováním rozporů.

Místopředsedy Senátu byli podle informací ČTK zvoleni na dnešní ustavující povolební schůzi Ivo Bárek (ČSSD), Miluše Horská (za KDU-ČSL), Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták (za Starosty). Největší podporu získal Bárek, dostal 75 ze 78 odevzdaných hlasů. Šestáka volilo 63, Kuberu 59 a Horskou 58 senátorů.

Na rozdělení pozic se už dřív dohodli předsedové pěti senátních frakcí. Sociální demokrat Bárek a Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých místa ve vedení Senátu obhajovali. Šesták z klubu Starostů obsadil křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát ve volbách ztratil. Kubera nastoupil za Přemysla Sobotku (ODS), jenž se v říjnových volbách o místo senátora už neucházel.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy