Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihomoravským hejtmanem se stal Šimek, vystřídal Haška

Exhejtman Michal Hašek /ČSSD/
Exhejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Hejtmanem Jihomoravského kraje se dnes stal Bohumil Šimek (ANO), nastupuje po Michalu Haškovi (ČSSD), který byl v čele kraje dvě volební období.

Koalici vytvořilo ANO jako vítěz krajských voleb s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Koalice má 34 mandátů z 65. V opozici je KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty.

Šimkovi při volbě dalo hlas 55 zastupitelů z 64 přítomných. Zastupitelé budou volit pět náměstků hejtmana a další radní do jedenáctičlenné rady. Pět míst připadne ANO, čtyři ČSSD a po jednom Starostům a TOP 09 s Žít Brno. Šimek bude mít pět náměstků.

ANO bude mít v gesci finance, investice, majetek, školství, sport, životní prostředí a zemědělství s regionálním rozvojem venkova. ČSSD se bude starat o dopravu, zdravotnictví, sociální oblast s rodinnou politikou a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, marketing, vědu, výzkum, inovace a takzvaný smart region. Starostové budou mít v gesci územní plánování, takže je čeká dopracování zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Témata:  Jihomoravský kraj Michal Hašek Bohumil Šimek

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy