Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OMO ocenilo protikomunistický odboj, 45 bojovníků obdrželo vyznamenání

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany
Foto: Hyundai

Praha - Dalších 45 protikomunistických bojovníků dnes obdrželo osvědčení za účast ve třetím odboji. Vyznamenání za svého otce převzala i herečka Jiřina Bohdalová.

Ministerstvo obrany dosud vyřídilo více než 80 procent žádostí o osvědčení účastníka třetího odboje. Získalo jej kolem 1200 lidí.

Osvědčení obdržel také třeba Otto Černý, který šířil samizdatovou literaturu, hlavně materiály Charty 77 a exilových periodik Listy a Svědectví. Stejně jako Heřman Chromý, který se navíc podílel na založení Mírového klubu Johna Lennona. Stanislav Devátý osvědčení dostal za soustavnou a dlouhodobou protikomunistickou činnost v nezávislých politických iniciativách.

František Bohdal byl uznán in memoriam za protikomunistického bojovníka za to, že skrýval člověka, který plánoval emigrovat. Pro odbojovou skupinu také schovával zbraně a munici. Za svou činnost byl v polovině 50. let odsouzen do vězení.

Témata:  Jiřina Bohdalová Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy