reklama

Kraus se k Ortelu vyjádřil pro rádio Impuls. „Pokud chlapci voní nějak hystericky nacionálně, tak bych to s nimi nechtěl probírat. Víte, ten nacionalismus je vždycky jen zástěrka," domnívá se Kraus. Kapela v anketě Český slavík získala druhé místo, zpěvák Tomáš Ortel si odnesl stříbro i v kategorii zpěvák.

„Já na to má jednoduchý recept: Já je vůbec nesleduji, já jsem si četl pouze text nějaké jejich písničky a ten byl dost hnusný, tak mě přestali zajímat. Pochopil jsem, že tam je silný nacionální prvek. To je nejen teď všude v Evropě, to je vždycky před válkou," dodal moderátor.

Nejdůrazněji se proti Ortelu postavil zpěvák skupiny Gipsy.cz Radek Banga. Ten nejprve na skupinu při předávání cent pískal, pak dokonce opustil sál Karlínského divadla. Na sociálních sítích podrobně vysvětlil, co jej k tomu vedlo.

„Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," komentovala Bangovo chování zlatá slavice Lucie Bílá. To, že Ortel nějaké ceny získal, za tragédii nepovažuje ani stříbrná Lucie Vondráčková. „Je dobrá pestrost v životě i umění a je potřebná. Berme trochu život s nadhledem a s humorem," řekla pro Blesk.

Na slova dvou oceněných zpěvaček na Facebooku zareagoval také režisér Vít Klusák. „Vzkaz pro Lucii Vondráčkovou & Lucii Bílou & tleskající publikum Slavíku a organizátory téhle krasné soutěže: Točil jsem nedávno koncert kapely Ortel ve Frýdku Místku a opakovaně se tam hajlovalo a padaly hlášky typu "židáci a cikáni ať chcípnou". Mate-li zájem to vidět, stavte se u nás ve střižně," vzkázal těm, podle kterých je situace kolem skupiny Ortel jen bublina.