Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie cvičí proti migrantům. U hranic zadržovala uprchlíky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Petrovice (Ústecko) - Čeští policisté na bývalém hraničním přechodu s Německem v Petrovicích dnes zřídili registrační místo pro běžence. Cvičení je součástí dvoudenní akce zaměřené na migranty.

Policisté naostro zasahovali na hranicích v Ústeckém kraji v souvislosti s běženci naposledy minulý týden. "Zadrželi jsme jeden kamion s přívěsem, který mířil přes naše území do Německa. Srbský kamion se srbským řidičem vezl v nákladovém prostoru mezi zbožím 18 běženců," uvedl vedoucí cizinecké policie Ústeckého kraje Pavel Češka. Pašovaní pocházeli z Iráku, Sýrie a dalších arabských států. "Jednalo se o muže, z toho čtyři mladistvé," doplnil Češka.

Cvičení se dnes účastní padesátka figurantů a 30 policistů. První simulovanou situací je příchod migrantů k hranicím. Policie má za úkol ověřit ve stanech, jež slouží jako provizorní registrační místo, totožnost osob, zjistit konkrétní údaje a rozhodnout o jejich dalším osudu.

"Ze shromaždiště jsou lidé posíláni na první stanoviště, kde se zapíší údaje o osobě, následuje osobní prohlídka a ve třetím stanu jsou tři pracoviště. Nejprve se ověřují doklady, policisté prověří, zda osoba není hledaná nebo pohřešovaná, odeberou se otisky prstů, opět se zjistí, zda už se otisk nevyskytuje v schengenské databázi, pak se dotyčný vyfotí a jde k rozhodovacímu stanovišti," popsal jeden z řídících policistů Petr Gilard.

Součástí prohlídky je zajištění nebezpečných věcí. Cvičení má zjistit, jak dlouho trvají úkony spojené s registrací. Testuje se také informační systém, který má zaznamenat osobní údaje cizince a provedené úkony.

"Chceme se tak připravit na případ přívalu běženců, jaký zažívají země na jih od České republiky," vysvětlil Gilard. 

Témata:  Policie ČR uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy