Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se zapojil do kauzy Ortelu. A začalo to lítat

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: miroslav-kalousek.cz

Praha – Ke kauze skupiny skupiny Ortel a zpěváka skupiny Gipsy.cz Radka Bangy se dosud vyjadřovali především umělci nebo diskutující na sociálních sítích, politici zaujali spíše zdrženlivé stanovisko. I přesto se našlo pád výjimek. A tou největší je šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Banga se při předávání letošních slavíků zvedl a na protest proti Tomáši Ortelovi a jeho skupině Ortel odešel ze sálu karlínského divadla. Nejen na sociálních sítích pak ostatní umělce kritizoval za to, že tleskali lidem, kteří se otevřeně hlásí k nacismu.

Do následné debaty se zapojila celá řada umělců, osobnosti politického života se však projevovali výrazně méně. Výjimkou byl například místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Národ semknutý kolem xenofoba? Ne, Ortel v Slavíkovi je jen bulvární symbol rozkládající se společnosti," napsal hned po slavících na Twitteru.

„Nakonec se potvrzuje, že před nacionál-socialismem a bílým buranstvím nás budou chránit naše vlastní romské elity," přidal se poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

S odmlkou několika dní se k věci vyjádřil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nenávist, které teď musí čelit R. Banga, je mi odporná. Chci proto nahlas říct, že si ho vážím jako svobodného občana, který sdělil svůj názor," vyjádřil zpěvákovi podporu Kalousek na Twitteru.

Témata:  Miroslav Kalousek Radoslav Banga

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.