Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde Forejt o bezpečnostní prověrku? Chovanec chce nechat prověřit video

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra a Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra a Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Česku dalším dnem pokračuje kauza kolem Končícího šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ten má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, která bude platná ještě několik let. Novinářům to řekl poslanec Martin Lank (Úsvit) ze sněmovní komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Podle ministra vnitra Milana Chovance by ale státní zastupitelství by mělo prověřit, zda kompromitující video nemělo sloužit k vydírání.

Podle Lanka je otázkou, zda mu NBÚ prověrku ponechá. Poslanec připomněl, že ministerstvo zahraničí vyžadovalo tuto prověrku od velvyslanců. Prezident Miloš Zeman dnes opět podpořil Forejta jako možného velvyslance ve Vatikánu.

"Podle mých informací má v současné době prověrku na stupeň tajné, která je platná a měla by být platná ještě několik let," řekl Lank o Forejtovi. "Je otázkou, jestli za této situace mu má být odebrána nebo ponechána," uvedl. Média tento týden upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit.

Sněmovní komise pro kontrolu NBÚ se dnes případem zabývala, o prověrce ale rozhodnout nemůže, protože to spadá do kompetencí úřadu. "Pokud se jedná čistě o můj soukromý názor, tak si dovedu obtížně představit, že člověk, na kterého existují takové materiály, by tu prověrku měl mít," řekl Lank.

"Je velkou otázkou, jak vyhodnotí státní zástupci informaci z médií, případně jestli přijde nějaké podání. Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí, nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo," řekl Chovanec.

Podle ministra jsou okolnosti vytvoření nahrávky zvláštní, stejně i to, že byla nabízena několika médiím. "Já zastáncem těchto estébáckých metod nejsem. Na druhou stranu, jsou tam pravděpodobně informace, které jsou závažné například pro získání nebo odebrání prověrky daného člověka, takže předpokládám, že NBÚ v této věci zahájí nějaké kroky," řekl.

Výsledek jednání NBÚ Chovanec předjímat nechtěl. "Neznám celý obsah té nahrávky. Myslím si, že pan Forejt má právo se hájit a hájit se před orgány, které tu prověrku budou případně prověřovat," řekl.

Témata:  Milan Chovanec Jindřich Forejt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy