reklama

Přes návrhy změn v EET, které projednává Poslanecká sněmovna, by se měli podle Sobotky podnikatelé na její zavedení připravovat podle platného zákona. Návrhy z dílny ministerstva financí i koaličních lidovců patrně nebudou schváleny.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250.000 korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Podle průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky kvůli EET zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla. "Určitě to (zánik venkovských hospod) není dobrá zpráva. Ale mohou tam být i další důvody. Je třeba se podívat, zda EET byl jediný důvod nebo poslední důvod, jak se vyvíjely tržby, jestli by měly šanci dlouhodobě přežít i kdyby systém EET nepřišel," uvedl premiér.

Upozornil, že evidence tržeb má mimo jiné sloužit k narovnání podnikatelského prostředí a ověření účetnictví firem. "A až se ověří, tak je možné o tom (změnách) diskutovat. Jinak to otevírá cestu k šedé ekonomice," uvedl.