Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transparency International nechce, aby Úřad pro dohled nad stranami vedli straníci

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát by podle protikorupční organizace Transparency International (TI) neměl do vedení Úřadu pro dohled nad hospodařením stran nominovat loajální straníky či adepty, kteří v jiných volbách neuspěli. Organizace se v dnešním prohlášení také pozastavila nad nominací bývalého náměstka ministryně práce Jana Marka, který čelil podezření z korupčního jednání v souvislosti se změnami ve vedení úřadu práce.

Senátoři by podle ředitele TI Davida Ondráčky měli do čela úřadu zvolit kandidáta "s odbornou znalostí problematiky, politicky nezávislého a nezatíženého žádnou kauzou z minulosti". "Jen tak je možné zdravě nastavit nově vznikající instituci bez zpochybnění jejího startu," řekl Ondráčka. Podle něj by do vedení úřadu neměly být nominováni "loajální straničtí kandidáti či osoby nedávno kandidující za politické strany do voleb".

Sněmovna do čela úřadu doporučila bývalého náměstka šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise, kterého navrhla ČSSD. Senátní kandidát by měl vzejít z trojice adeptů, jimiž jsou kromě Marka politologové Vladimíra Dvořáková a Jan Outlý.

Poslanci na dva členy úřadu navrhli exposlance ODS Františka Siveru, daňovou poradkyni Lenku Maštálkovou na popud KSČM, ekonoma Jiřího Navrátila z Masarykovy univerzity a Zdeňka Varhaníka z Nejvyššího kontrolního úřadu, který za ANO neúspěšně kandidoval v pardubických komunálních volbách.

Senát má jednoho kandidáta na člena úřadu vybrat mezi Markem, tajemníkem jihlavského magistrátu Lubomírem Dohnalem, někdejší senátorkou za STAN Janou Juřenčákovou a brněnským úředníkem Tomášem Hudečkem. Prezident NKÚ Miloslav Kala doporučil senátorům zbývajícího člena úřadu vybrat mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem. Senát bude o nominacích rozhodovat na schůzi, která začne ve středu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Transparency International

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy