Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát bude členy úřadu pro dohled nad stranami vybírat až v lednu, poslanci se opozdili

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha – Senátoři dnes zahájili volbu jen svého adepta do čela Úřadu pro dohled nad hospodařením stran. O kandidátech na členy úřadu se však bude rozhodovat až na schůzi, která začne 18. ledna. 

Šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že musí dostát zákonným lhůtám pro projednání jejich nominací, které mu ke zvolení nabídly kromě senátorů ještě Sněmovna a prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) později dodal, že důvodem je to, že Sněmovna poslala své návrhy pozdě. Poslanci o svých čtyřech kandidátech na členy úřadu rozhodli teprve minulý pátek. Senát z nich má zvolit dva, dalšího na návrh senátorů a posledního na návrh Kaly.

Úřad má začít pracovat od začátku příštího roku, sídlit bude v Brně. Na starosti bude mít kontrolu financování politických stran, což dosud náleželo sněmovnímu kontrolnímu výboru, i dodržování přijatých finančních limitů pro volební kampaně.

Poslanecká sněmovna na dva členy úřadu navrhla exposlance ODS Františka Siveru, daňovou poradkyni Lenku Maštálkovou na popud KSČM a na návrh ANO ekonoma Jiřího Navrátila z Masarykovy univerzity a Zdeňka Varhaníka z NKÚ, který za vládní hnutí neúspěšně kandidoval v pardubických komunálních volbách.

Horní komora má jednoho kandidáta na člena úřadu vybrat mezi tajemníkem jihlavského magistrátu Lubomírem Dohnalem, někdejší senátorkou za STAN Janou Juřenčákovou, brněnským úředníkem Tomášem Hudečkem, Petrem Andrášim, kterého nominoval předseda Strany práv občanů Jan Veleba, a bývalým náměstkem ministryně práce Janem Markem. Ten podle organizace Transparency International čelil podezření z korupce, což senátor ČSSD Radko Martínek odmítl. Kala doporučil senátorům zbývajícího člena úřadu vybrat mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem.

Sněmovna a Senát posílají jména svých kandidátů přímo prezidentu republiky. Sněmovna nabídla Miloši Zemanovi bývalého náměstka šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise, kterého navrhla ČSSD. Senátní kandidát by měl vzejít z trojice adeptů, k nimž vedle Marka patří politologové Jan Outlý a Vladimíra Dvořáková.

Senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) nejprve navrhovala i tento výběr odložit na leden tak, aby se mohli adepti senátorům představit na schůzi. Návrh ale po debatě stáhla s tím, že nechce Miloši Zemanovi umožnit, aby předsedou úřadu jmenoval nominanta Sněmovny kvůli tomu, že Senát svého kandidáta nedodal.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy