Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát vrátil Sněmovně novelu vinařského zákona, přidal dva pozměňovací návrhy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Senát vrátil Sněmovně novelu vinařského zákona a vložil do ní dva pozměňovací návrhy. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) normu kritizoval už před poslanci a tehdy ho udivilo, že ji přesto schválili.

Novela vinařského zákona má především pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem.

První senátní pozměňovací návrh počítá s tím, že vinotéky, které se nezaregistrují jako příjemci nebo výrobci vína, budou mít šanci prodávat sudové víno ještě do konce příštího roku. Sněmovní verze jim dávala čas jen šest měsíců.

Dalším návrhem Senátu je, aby výrobci nebo příjemci vína mohli nahlásit provozovny s prodejem sudového vína do šesti měsíců místo do 60 dnů od účinnosti zákona. Sněmovna by se novelou zákona mohla zabývat na své lednové schůzi a poslanci rozhodnou, které verzi novely dají přednost.

Novela mimo jiné zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Sudové víno by nemělo být možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem ale bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Zakazuje se také prodej vína z automatů.

Poslanci při schvalování ve Sněmovně rozhodli, že na horní části láhve bude muset být povinně trikolóra, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobeného z hroznů sklizených v ČR. Jurečka s tím už ve Sněmovně nesouhlasil, podle vládního návrhu měla být trikolóra nepovinná.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky víno zákony

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy