Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké firmy budou muset informovat o boji s korupcí i jiných věcech, rozhodl soud

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Velké firmy a skupiny budou možná muset poskytovat ve svých výročních zprávách informace týkající se ochrany životního prostředí, respektování lidských práv, boje s korupcí nebo sociálních otázek.

Novelu zákona o účetnictví, která jim to ukládá, dnes schválil Senát. Nový požadavek vyplývá ze směrnice EU. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Firmy budou muset ve výročních zprávách nebo zvláštních zprávách informovat o přijatých opatřeních ve vztahu k uvedeným otázkám. Budou muset také uvádět, jaké výsledky tato opatření přinesla. Auditor pak bude ověřovat, zda firma tyto informace uvedla pravdivě.

Nová povinnost se má týkat tzv. velkých účetních jednotek, které během roku zaměstnávají v průměru nad 500 zaměstnanců, a jsou současně subjekty veřejného zájmu. Tyto pojmy zavedla poslední novela zákona o účetnictví, která platí od letošního ledna.

Subjekty veřejného zájmu se rozumí například banky, pojišťovny, zdravotní pojišťovny a také všechny firmy s veřejně obchodovanými cennými papíry. "Netýká se to malých podnikatelů," uvedl senátor Pavel Štohl (za ČSSD).

Témata:  Senát Parlamentu České republiky korupce firmy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy