Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraus se rozjel: Daně by se měly zvedat, měly by být větší než příjmy

Herec Jan Kraus
Herec Jan Kraus
Foto: Adam Kraus

Praha – Blíží se volby. Právě na to upozornil diváky své show Jan Kraus, který hned vypíchl některé body z programů politických stran. Jeho pozornosti ale tento týden neunikla ani elektronická evidence tržeb či problémy ve školství.

„Za dveřmi máme Vánoce, pak Nová rok a pak volby. Ten rok zase prožijeme jako rukojmí volebních kampaní, které už nám pomalu startují. Já už jsem jich zažil tolik, že mě to rovnou rozesmává. Ale některé věci mě naopak tak děsí, že se sotva sbírám, když to slyším – sociální demokrati přišli s ohromným vynálezem, že by zvedli daně. Já myslím, že by se daně měly zvedat, dokud nebudou větší než příjmy. Ale to období, kdy jsme odevzdali téměř všechno, jsme už jednu dělali, nedopadlo to teda... Do toho ódeeska křičí, že nás zbaví byrokracie, to mě taky rozesmává. Tady nás byrokracie jen tak nikdo nezbaví, pokud to neuděláme nějak sami, ale nevím jak. Mě zaujalo, že je tady šílená byrokracie. Na všechno žádáte povolení a povolení k povolení, musíte to potvrdit a pak kulaté razítko a tak dále," spustil zostra Kraus.

Pak se dostal i k věci, která v posledních dnech a týdnech hýbala českou společností. „Teď, když se běsnilo kvůli elektronické evidenci tržeb, tak čtu článek v novinách a tam říká nějaký hospodský, že přiznává, že tržby krátil, protože ty daně by byly hrozné. On to říká do novin. A ten rozhovor je vedený v takovém stylu, že je hrdinou. A já jsem si říkal, že to kdyby se udělalo na západ odtud, tak je u něj za hodinu policie – kolik jsi krátil, kde jsi krátil, jak si krátil a teď ti trošku zkrátíme život. Ale u nás je to zřejmě trošku obráceně. Teď jsem koukal na ekonomické parametry, já tomu rozumím jako ekonomové - to znamená, co mě napadne, to říkám a pak se omluvím, že je to jinak. My máme větší odliv zisků než příliv investic, ale zisků máme dvojnásobek, než by měl být. To je docela pozoruhodný fenomén. Je to vládní materiál, můžete si to prostudovat. A tam je studie asi na pět stran o tom, co všechno by se mělo udělat, to si jenom čtete a začne se vám motat hlava. Takže já si říkám – tohle kdyby měli zvládnout politici, museli být ohromě vzdělaní," rýpnul si moderátor.

A v souvislosti se vzděláním svou úvahu ukončil u českého školního systému. „A když se začnete zajímat o vzdělání, tak zjistíte, že u nás škola nebaví učitele ani žáky. Víc než kde jinde. Učitelé se bojí žáků, tak to vedou hodně ztuha, a proto to zase žáky nebaví. No, ale budou Vánoce, tak na to na chvíli zapomeneme. Já vám nepopřeji bohatého Ježíška, já si při tom vždycky představím Krista, jak jde s taškama z nákupáku, a přijde mi to trochu na hlavu. Takže bych vám popřál hezké Vánoce, je-li to možné, v kruhu rodinném," popřál Kraus divákům.

Témata:  Jan Kraus elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy