Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor podpořil Sobotku ve jmenováním Langa a Navrátila

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci sněmovního výboru pro obranu podpořili návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na jmenování nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jiřího Langa.

Souhlasí i s tím, aby se jím stal nynější ředitel NBÚ Dušan Navrátil. Navrátil bude pověřen vybudováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost s centrem v Brně. Sobotka míní, že by mohl být i prvním šéfem nového úřadu. O tom ale zřejmě bude rozhodovat až příští vláda, podotkl.

"Moje představa je, že bude pověřen koordinací všech kroků, které jsou potřeba proto, aby nový úřad vznikl," uvedl Sobotka a doplnil, že nejprve je třeba zajistit legislativní rámec jeho vzniku. Nominaci Navrátila považuje za logickou, protože se za jeho řízení NBÚ začal kybernetickou bezpečností zabývat a vybudoval kvůli tomu robustní strukturu.

Kybernetická agenda NBÚ podle Sobotky ale přesáhla rozsah původního zaměření úřadu. Kvůli nárůstu nových typů bezpečnostních hrozeb se stala i prioritou vlády. Samostatný úřad bude efektivnější nástroj, zdůvodnil premiér, proč se rozhodl dosavadní agendy rozdělit. Chce, aby NBÚ zůstal plně nezávislý k tomu, aby byl schopen vydávat bezpečnostní prověrky.

Návrh na jmenování Navrátilova nástupce v NBÚ odůvodnil Sobotka tím, že Lang vedl 13 let Bezpečnostní informační službu (BIS). Poté, co místo letos opustil, bylo zájmem státu najít mu odpovídající místo ve státní správě. Premiér připomněl, že část specialistů po odchodu z funkce odchází do privátních služeb, což považuje za problematické. Lang poslancům sdělil, že dostal několik lukrativních nabídek "z východu i západu", chce ale dál pracovat pro stát.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jiří Lang NBÚ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy