Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lyžařská střediska mají žně. Sněhu je dost, lidé tráví víkend na horách

Lyžařská sezona
Lyžařská sezona
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Hojná návštěvnost panovala během víkendu v tuzemských lyžařských areálech. Lidé do hor vyrazili především v sobotu. Na svazích leží přes půl metru sněhu a provozovatelé na mnoha místech i nadále zasněžují.

Například v Libereckém či Karlovarském kraji se návštěvnost v největších střediscích šplhala až do tisíců lyžařů, spokojeni jsou se začátkem sezony také na Moravě. V porovnání s loňským rokem střediska zahájila sezonu až o několik týdnů dříve a už při rozjezdu nabízejí ideální sněhové podmínky.

Do Špindlerova Mlýna dorazilo o víkendu téměř 8000 lyžařů, k dispozici jim byl areál Svatý Petr a sjezdovky na Medvědíně a na Labské, celkem asi 12 kilometrů sjezdových tratí. "Většina lidí přijela v sobotu, kdy bylo fantastické počasí," uvedl René Hroneš, marketingový a obchodní ředitel areálu Špindlerův Mlýn. Podle něj ve srovnání s předchozími dvěma až třemi roky je letošní začátek sezony rozhodně nejlepší.

Tisíce lidí dorazily i do lyžařských areálů v Libereckém kraji. Poprvé se rozjely vleky na nejdelší sjezdovce v kraji v Rokytnici nad Jizerou, kterou během víkendu navštívilo až 2500 lyžařů, i v Benecku. Tam je navíc k dispozici i více než 20 kilometrů lyžařských tratí. Zhruba 2,5 kilometru tratí mají lyžaři k dispozici na libereckém Ještědu. Naopak v Ústeckém kraji byl zájem lyžařů minimální, zjistila ČTK.

V lyžařských areálech v Karlovarském kraji byly v provozu všechny hlavní skiareály na Klínovci, Bublavě, Božím Daru, v Potůčkách a Plešivci. I tam byla návštěvnost na začátku sezony slušná. Například do největšího areálu Klínovec, kde leží v průměru 80 centimetrů sněhu a v provozu je přes pět kilometrů sjezdovek, přijelo přes 2000 lidí. Pro běžkaře je však na hřebenech Krušných hor zatím málo přírodního sněhu.

V Plzeňském kraji se dá zatím lyžovat jen ve čtyřech areálech na Železnorudsku. V provozu jsou sjezdovky na Špičáku, Nad Nádražím, na Belvederu a na Samotách. Například na Špičák přijela za oba dva dny téměř tisícovka lidí. I tady si zatím musejí běžkaři na sezonu počkat.

Provozovatelé lyžařských středisek v Jihočeském kraji se shodují, že návštěvnost na začátku sezony je v porovnání s předchozími sezonami výtečná. Například do Skiareálu Lipno přijelo o víkendu zhruba 1200 lyžařů, na nápor zájemců se však středisko teprve připravuje. Na Vysočině byla podle provozovatelů návštěvnost slabší, ovlivnit to mohl i závod Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Témata:  lyžování lyžařské areály

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy