Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se útoku bát nemusí, uklidňuje vláda

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odpoledne jednal s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), policejním prezidentem a zástupci zpravodajských služeb. Česku nehrozí žádné konkrétní teroristické nebezpečí. Policie je připravena zavést kontroly na hranicích v případě potřeby. Armáda by se na opatřeních podílet neměla.

Sobotka řekl, že pondělní útok v Berlíně byl odporný a nelidský. Z dosud dostupných informací podle něj zatím vyplynulo, že mezi útokem a Českem neexistuje žádný styčný bod. "Chci konstatovat, že prioritní je pro nás bezpečnost občanů ČR," doplnil.

"Policie bude během Vánoc, Silvestra a Nového roku masivně přítomna na místech, kde dochází k větší koncentraci lidí," uvedl premiér. Situaci budou podle premiéra bezpečnostní složky nadále vyhodnocovat, čekají i na další postup vyšetřování v Německu.

Několik set policistů bude nasazeno nejen v Praze a okolí, řekl Chovanec. Z německé strany podle něj přicházejí informace, že člověk zadržený po útoku zřejmě pachatelem není, takže dosavadní směr prověřování v ČR nemusí být validní. "Není řečeno, že není pachatelem, ale ta pravděpodobnost se zvyšuje," uvedl.

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že na hranicích s Německem a částečně i na polských nyní dochází pouze k namátkovým kontrolám.

Témata:  Policie ČR Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy