Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pěl chválu: Vláda přinesla Česku stabilitu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na bilanční tiskové konferenci hodnotil vládu. Chválou nešetřil. Kabinet podle něj přinesl Česku politickou i ekonomickou stabilitu. Daří se zvyšovat životní úroveň, rostou mzdy a je nízká nezaměstnanost. Za prioritu pokládá čerpání peněz z eurodotací.

Sobotka vyzdvihl, že se daří zvyšovat průměrné mzdy a že třetí rok za sebou roste i minimální mzda. Zvyšování platů státních zaměstnanců podle něj má inspirovat privátní sektor, aby také pracujícím přidal.

Ocenil také valorizaci důchodů a schválení zvýšení příspěvků na péči. Podle premiéra se daří zajišťovat i sociální stabilitu země.

Podle Sobotky se vláda snaží zvýšit bezpečnost občanů, i když ve světě hrozeb přibývá. Premiér uvedl, že kriminalita v Česku se snížila o deset procent a zvyšují se počty policistů.

Premiér chce, aby vláda naplno fungovala až do konce. "Chci, aby vládní koalice využila svůj mandát maximálně ve prospěch občanů. Dotáhněme do konce, co už je rozdělané a na čem jsme strávili řadu měsíců," řekl.

Za klíčovou prioritu považuje premiér čerpání evropských fondů. "Rok 2017 rozhodne o tom, jak budeme celkově úspěšní v čerpání. Pro všechny členy vlády, kteří mají evropské fondy, to musí být jednoznačná priorita," uvedl.

Sobotka si přeje také to, aby u klíčových staveb byla po letech přípravných prací vydána stavební povolení. Zmínil úseky D11, D35 či D3. "Rok 2017 by měl být rokem, kdy se kopne do země a začne stavět," uvedl. Prosadit by chtěl i zákon o sociálním bydlení a řešit situaci samoživitelek.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy