Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se hemží policisty se samopaly. Města se bojí a zvyšují bezpečnost

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Na útok na vánoční trhy v Berlíně reaguje také česká policie. Na řadě míst v České republice policisté zvýšili bezpečnostní opatření. Zaměřují se především na místa, kde se pohybuje velké množství lidí - například na vánoční trhy, nádraží a obchodní centra. 

Policie reaguje opatřeními na teroristický útok na vánoční trh v Berlíně. Do davu lidí tam vjel nákladní vůz. Při útoku zemřelo 12 lidí, dalších zhruba pět desítek je zraněných.

Konkrétní podobu bezpečnostních opatření v Praze dnes odpoledne představí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Policie a betonove bloky. Jdou je rozmistovat i kolem Staromaku. pic.twitter.com/npKNwsLvKE

— Radovan (@just_radovan) 21. prosince 2016

 

Praha posílila bezpečnostní opatření v MHD a v centru. Policisté věnují pozornost odloženým věcem, odstaveným vozidlům a jakémukoliv podezřelému chování, uvedl magistrát. Provozovatel vánočních trhů v Praze, společnost Taiko, zatím o nových bezpečnostních opatřeních nemá informace.

Brno chrání před teroristy cisterna: Hasiči hlídají vánoční trhy na náměstí Svobody #blesk https://t.co/WoWxsXhm3N pic.twitter.com/Arzbct7pOt

— Karel Peka (@karelpeka) 21. prosince 2016

 

Od dopoledne blokuje vjezd na trhy na brněnském náměstí Svobody cisterna. Policisté také instalují betonové zátarasy. Stejná opatření se týkají také trhů na Moravském náměstí. Už dříve se v centru zvýšil dohled, přibyly i hlídky se samopaly. Kvůli opatřením ukončila provoz vánoční tramvaj, další linky musely změnit trasu.

Psali jsme: Vánoční trh v centru Berlína otevře ve čtvrtek. Moskva se opevňuje, trh v Brně chrání cisterna  

Bezpečnostní opatření byla zvýšena také v Olomouckém kraji, patrné to bylo již v pondělí například v centru Olomouce na Horním náměstí, kde se konají vánoční trhy. Policistů tam bylo viditelně více, než v předchozích dnech. "Policisté v Olomouckém kraji posílili hlídky ve venkovním výkonu služby mimo jiné i hlídkami vyzbrojenými dlouhými zbraněmi. Stejně jako kolegové v rámci celé republiky se zaměřují zejména na monitorování a kontrolu míst, kde se pohybuje větší množství osob," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. Kromě vánočních trhů tak věnují pozornost frekventovaným vlakovým a autobusovým nádražím, náměstím, sportovištím či nákupním centrům.

Podle mluvčího středočeské policie Jakuba Vinčálka vzrostl počet policistůpro výkon služby o polovinu. Na středočeském hejtmanství dnes mimořádně jednala Bezpečnostní rada kraje.

Po třídě Míru v Pardubicích dnes dopoledne procházeli mezi chodci dva policisté se samopaly, v celém kraji policie vysílá do ulic hlídky. Podle mluvčí Evy Maturové jich bude o 50 procent víc než v běžné dny. Opatření zvyšuje i Jihočeská policie, týkají se také především míst, kde se schází více lidí. „A to nejen v Českých Budějovicích, ale i v dalších jihočeských městech," dodal jihočeský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

V Libereckém kraji policie přijala podle mluvčí Vlasty Suchánkové zvýšená bezpečnostní opatření v úterý. Před libereckou radnicí, kde jsou adventní trhy, je například hlídka vyzbrojená samopaly. V rámci preventivních opatření spolupracují policisté se strážníky. „Společně monitorují předem vytipované lokality a riziková a exponovaná místa," vysvětlila mluvčí.

Témata:  Policie ČR Milan Chovanec

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy