Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec: Přísnější bezpečnostní opatření potrvají minimálně do 2. ledna

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes oznámil, že zvýšená bezpečnostní opatření v Česku, která byla zavedena kvůli pondělnímu útoku v Berlíně, potrvají minimálně do 2. ledna. Zvýšený počet policistů se samopaly je na řadě míst patrný už od úterý. Například k dvoučlenným hlídkám dnes v Praze přibyli i příslušníci na koních. Městská policie poslala strážníky s koňmi do města už v úterý.

Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů. Vjezd na některá frekventovaná místa, jako jsou vánoční trhy ve větších městech nebo dolní část pražského Václavského náměstí, pak blokují zátarasy.

Chovanec přiznává, že opatření byla přijata z určitého psychologického pocitu pro českou veřejnost, že se něco dělá. „Jsou to buď zátarasy tohoto formátu (půlmetrové betonové zábrany), nebo jsou to automobily, nebo jsou jiné technické zábrany. Nechceme strašit veřejnost víc než je zdrávo a stavět nějaké dvoumetrové zátarasy," uvedl ministr.

Zábrany vyrostly ve více městech, Chovanec zmínil kromě Prahy i Brno, Ostravu či Plzeň. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého integrovaný systém zafungoval, technické správy měst poskytly zábrany a opatření jsou už všude hotova.

Po svátcích v době povánočních výprodejů policisté zaměří i na větší ochranu nákupních center. Počítá se také s ostrahou dalších objektů, třeba vybraných kostelů v době půlnočních mší. Policie vytipovala celkem asi 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost. Dohlížet bude "minimálně v tom počtu jako nyní" i na silvestrovské oslavy ve větších městech, dodal ministr. Podle

Ministr si dnes s policejním prezidentem centrum Prahy prošel a zábrany si prohlédl. Oba se pozdravili také s několika hlídkami. Slíbili policistům, že za mimořádné služby dostanou plně zaplaceno. Peníze se využijí z financí na mimořádná opatření.

Podle Chovance čeští policisté monitorují česko-německou hranici, jsou tam namátkové hlídky. „Policejní prezidium bylo připraveno nasadit masivní sílu, kdyby nás Němci požádali a pachatel mířil do ČR. Požadavek z jejich strany nevzešel. Jsme schopni reagovat v několika desítkách minut," uvedl ministr.

Výdaje na bezpečnostní kroky by mohly dosahovat desítek milionů korun. Suma bude podle Chovance záviset na tom, jak dlouho opatření potrvají. Odhadl ji na třicet milionů.

Témata:  Milan Chovanec Policie ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy