Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novoroční ohňostroj nebude chybět ani letos

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nebe nad mnoha českými městy dnes odpoledne a večer ozáří novoroční ohňostroje. Z pražské Letné bude odpálen v 18:00, potrvá 11 minut a město za něj zaplatí milion korun stejně jako o rok dříve. Pyrotechnická show nebude chybět ani ve většině krajských a řadě menších měst. Naopak Brno letos ohňostroj nad Špilberkem zrušilo, nepořádají ho také Liberec, Pardubice, České Budějovice ani Karlovy Vary.

Většina obcí tradičně pořádá oficiální ohňostroje až na Nový rok vpodvečer hlavně proto, aby si je užily i rodiny s dětmi. Navíc o silvestrovské půlnoci si lidé většinou vystačí s vlastní pyrotechnikou.

Letošní novoroční ohňostroj v hlavním městě bude nejlepší sledovat z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice nebo Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. Pozorování bude možné i přímo z Letenské pláně. Ohňostroj ponese název Praha - dynamická. Bude obsahovat 4795 pyrotechnických výstřelů, 236 efektů včetně laserové show a 1200 elektronických povelů. V místech, kde bude soustředěno nejvíc diváků, se počítá s ozvučením. Hudební doprovod bude tradičně možné naladit v rádiu.

Před rokem pyrotechnici ohňostroj odpálili z Vítkova, ale lidé si stěžovali, že byl špatně vidět. Obyvatelé a návštěvníci Prahy se musejí odpoledne a večer připravit na krátkodobé uzavírky ulic či omezení MHD.

Také Ostrava chystá od 18:00 ohňostroj, který se bude odpalovat na kruhovém objezdu na křižovatce ulic Horní a Dr. Martínka v Hrabůvce. Začátek ohňostroje bude ve stylu baroka, pokračovat bude v klasickém stylu a závěr organizátoři slibují "dech beroucí".

Olomouc zahájí rok 2017 dynamickým, sportovně laděným ohňostrojem. V tomto roce se totiž Olomouc bude pyšnit titulem Evropské město sportu. V Hradci Králové se od 16:00 uskuteční sváteční program s projekcí na velkoplošnou obrazovku, příchozí se mohou posilnit čočkovou polévkou, punčem nebo čajem. V 18:00 začne ohňostroj, letos na téma Ohnivá fantazie. V Plzni bude pyrotechnické přehlídce předcházet dětská diskotéka, v Jihlavě budou zástupci města rozdávat příchozím svařené víno.

Témata:  Nový rok ohňostroje Česko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy