Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Muž půjde za střelbu na exekutory na 12 let do vězení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Jaroslav Janota z Napajedel na Zlínsku, který loni v lednu, střílel na exekutory, si odpyká 12 let. Trest definitivně potvrdil odvolací Vrchní soud v Olomouci. Muži hrozil až výjimečný trest.

Soudní vykonavatel obžalovanému v jeho bytě panelového domu nejprve ponechal písemnou výzvu, na kterou Janota nereagoval. Exekutoři poté k jeho bytu přišli 12. ledna, zvonili na něj a bouchali a nakonec po delší době násilně dveře otevřeli. Janota se před nimi zamkl v obývacím pokoji, ani tam na jejich klepání a bouchání nereagoval. Poté, co dvojice exekutorů násilně překonala i tyto dveře, namířil na ně pistolí. Oba exekutoři utekli.

Janota pak vystřelil směrem ke vstupním dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky volal policii. Střela ho podle žalobce minula zhruba o tři čtvrtě metru.

Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel.

Vrchní soud v Olomouci potvrdil rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Janota odmítl, že by na exekutory mířil, a tvrdil, že šlo o varovný výstřel. Odvolací soud se však ztotožnil s tím, že šlo o pokus o vraždu. Muž půjde za mříže rovněž za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Témata:  soudy exekuce střelba

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy