Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek: O vydávání cizinců by mělo rozhodovat ministerstvo zahraničí

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hostem dnešního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V souvislosti s případem ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání z Česka usilují Spojené státy i Moskva, řekl, že by o vydávání stíhaných do zahraničí měla rozhodovat diplimacie místo ministerstva spravedlnosti.

Podle českého práva rozhoduje o přípustnosti vydání člověka zadrženého v Česku do zahraničí soud. Samotnou extradici musí potvrdit ministr spravedlnosti. Zaorálek uvedl, že například v USA má konečné slovo ministr zahraničí a on to považuje za lepší model.

"Já se domnívám, že to má svou logiku, protože extradice je i věcí zahraniční politiky státu," řekl. "Jsem přesvědčen, že by to měla být kompetence ministra zahraničí, protože to často má poměrně zásadní vliv na vztahy s různými státy," doplnil.

Zaorálka podpořil bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Já neříkám, že máme úplně upřít slovo ministru spravedlnosti, ale diplomacie by v tom své slovo mít měla," řekl.

Česká policie nadržela Nikulina v říjnu v jednom z pražských hotelů ve spolupráci s FBI, teď je ve vazbě.

Kalifornský federální soud Rusa obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Nikulin údajně 3. až 4. března 2012 využil internet k přístupu do počítačů patřících profesní sociální síti Linkedin a získal hesla jejích uživatelů s úmyslem ukradené informace buď prodat, nebo je využít k neoprávněnému přístupu k dalším počítačům a účtům.

Rusko na Nikulina loni v listopadu vydalo zatykač kvůli internetové krádeži 3450 dolarů spáchané v roce 2009.

Témata:  Lubomír Zaorálek Ministerstvo spravedlnosti ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy