Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud bude řešit kauzu prodeje budov Karlově univerzitě

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Usnesení soudkyně, která poslala státnímu zastupitelství k došetření kauzu údajně podvodného prodeje někdejších budov Českých drah Univerzitě Karlově, neplatí.

Žalobce si na rozhodnutí úspěšně stěžoval u pražského vrchního soudu, který věc soudkyni vrátil k novému projednání. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obžaloba tvrdí, že stát přišel kvůli nepravdivým znaleckým posudkům o několik set milionů korun.

Kauzu celkem osmi obžalovaných lidí řeší pražský městský soud. Jeho mluvčí Markéta Puci potvrdila, že rozhodnutí o vrácení případu k došetření bylo zrušeno. K argumentaci odvolacího soudu se však zatím nemohla vyjádřit, protože usnesení zatím neobdrželi všichni účastníci trestního řízení.

Obžaloba tvrdí, že člen představenstva společnosti Apuro Otakar Otta nejprve získal v roce 2007 od Českých drah budovy v centru Prahy v Opletalově ulici za cenu záměrně podhodnocenou znalcem, který tak údajně způsobil drahám škodu ve výši 79,9 milionu korun.

Apuro následně budovy odprodala univerzitě, a to podle obžaloby po vzájemné dohodě Otty s vedoucím univerzitního odboru rozvoje Petrem Kosteleckým. Investiční záměr se prý u ministerstva školství podařilo prosadit za použití zkreslených posudků dalších tří znalců, kteří cenu budov nadhodnotili o více než sto milionů. Ministerstvo nákup dotovalo částkou 372,5 milionu.

Témata:  soudy Univerzita Karlova

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy