Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícení střechy v České Třebové zkoumá nový soudní znalec

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Česká Třebová - Zřícenou střechu nové sportovní haly v České Třebové zkoumá nový znalec určený policií. Halu stavěla stavební firma Profistav Litomyšl. Podle projektanta Tomáše Friše není jasné, proč se střecha zřítila. Již byly zahájeny úkony trestního řízení, právní kvalifikace zatím ale nebyla stanovena.

"Dnes začínáme s důkladným ohledáním budovy za přítomnosti jiného soudního znalce, z jeho strany by mělo být všechno v pořádku. Dále zajišťujeme další podkladový materiál a výslechy osob," uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Původně stanovený znalec mohl být nějakým způsobem spojen se stavební firmou, která halu budovala, nebo s projekční kanceláří. Ohledání místa potrvá několik dní, výše škody zatím není jasná.

Na střeše haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí.

Podle hejtmana Martina Netolicekého byly prvotní studie, projektant i dodavatel stavby řádně vysoutěženi, přesto kraj nechá výběrová řízení detailně prověřit. "U této stavby paradoxně k žádným dramatickým úsporám oproti předpokládané ceně z projektu nedošlo. Dokonce vítěz nepodepsal smlouvu a odstoupil před jejím podpisem, takže nastoupil Profistav jako druhý v pořadí," dodal Netolický.

Podle vedoucího odboru majetkového a stavebního řádu Pardubického kraje Michala Votřela bylo nutné během stavby udělat několik změn projektu. Kvůli tomu, že skalnaté podloží bylo proti předpokladům hlouběji, se musely postavit železobetonové sloupy s větším průměrem, tuhostí a jiným rozmístěním. "Sloupy se střechou nemají nic společného, mají vliv jen na obvodový skelet," řekl ČTK Votřel.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy