Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné kvóty ani přesidlování uprchlíků nebude, slibuje Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hostem dnešních Otázek Václava Moravce byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Opět odmítl povinné uprchlické kvóty a nepředpokládá, že by česká vláda letos obnovila program přesídlování křesťanských migrantů z Iráku.

Ministr opět odmítl kvóty, na základě kterých by Česko mělo do konce letošního roku přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize.

Přerozdělovací kvóty se týkají krizového rozdělení 160.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Podle Chovance kvóty z evropských zemí plní jen Německo a Švédsko, zatím podle něj bylo přerozděleno jen něco málo přes šest procent z plánovaného počtu uprchlíků. V Česku je na základě kvót podle dřívějších údajů vnitra 12 uprchlíků.

"Nikdy kvóty nepřijmeme a nikdy se v tomto systému nebudeme pohybovat," řekl Chovanec. Zkritizoval také současné maltské předsednictví EU, které pravděpodobně otázku kvót vrátí zpět do hry. Podle ministra paradoxně v této zemi již systém kvót selhal při migrační krizi v roce 2009. "Je to naprostá utopie," řekl Chovanec v České televizi.

Přesídlovací program začal loni v lednu, kdy přijeli první uprchlíci. Do země jich dorazilo 89. Vláda program zrušila o čtyři měsíce později kvůli tomu, že část běženců odešla do Německa a část zpět do rodné země. "Nevidím k tomu žádný důvod, část těch lidí je zpátky doma, část je v Německu a dodneška se s německými orgány přetahujeme o to, jestli nám je vrátí nebo nevrátí. Část zůstala a integruje se. Nemyslím si, že je potřeba v tom projektu pokračovat," uvedl dnes Chovanec.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy