reklama

"Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu," napsal mluvčí na twitteru.

V jiném příspěvku uvedl, že v roce 1986 byl Srp uvězněn komunistickým režimem, v roce 1988 se zúčastnil společně s dalšími disidenty snídaně s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem a v roce 2017 "Sobotka šlape" po jeho jméně.

Později Ovčáček rovněž na twitteru rozhodnutí Sobotky označil za chucpe s poznámkou, že se v roce 2014 premiér "mediálně hlásil ke snídani" Mitteranda s disidenty a dnes šlape po jméně jednoho z účastníků.

Zeman jmenoval Srpa členem komise v polovině minulého týdne. Pětileté funkční období mu mělo začít od dubna. Srp podle Sobotky udělal kromě dobrých věcí pro kulturu i věci špatné, když donášel Státní bezpečnosti.

"Je smutné, že pan Sobotka vychází z podkladů, které neexistují. Protože z těch obvinění, o kterých mluví Ústav pro studium totalitních režimů, já jsem ani jedno za 20 let neviděl, ani jedno mi nebylo předloženo," řekl ČTK Srp.

Víc se nechtěl k Sobotkovu rozhodnutí vyjadřovat. "Souhlasím s vyjádřením tiskového mluvčího pana prezidenta pana Ovčáčka. Nemám ani víc, ani míň, co bych k tomu dodal," uvedl Srp.