Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Okamura může být v případě kritiky nazývat Pitomiem

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Časopis Reflex může nazývat předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru v případě oprávněné kritiky Pitomiem, potvrdil Vrchní soud v Praze. Bezdůvodně komolit jeho jméno ale nesmí. Politik v reakci na verdikt uvedl, že zváží další právní kroky.

Spor poslance a někdejšího šéfa Úsvitu s vydavatelstvím Reflexu, firmou Czech News Center, se týkal článků z roku 2013, ve kterých redakce vylíčila Okamuru jako klauna se jménem Pitomio.

Městský soud v Praze po Okamurově žalobě v červenci 2015 nařídil, aby se vydavatelství za ně na webu omluvilo a zakázal Reflexu, aby Okamuru označoval jako Pitomia, "ledaže takové označení bude projevem oprávněné kritiky".

Okamura se proti rozsudku odvolal. Chtěl zveřejnit omluvu přímo v časopisu a po vydavatelství uhradit náklady soudního řízení a odškodné 300 tisíc korun. Vrchní soud v Praze nyní rozsudek potvrdil v celém rozsahu a Okamurovo odvolání zamítl. S dovoláním se může Okamura ještě obrátit k Nejvyššímu soudu.

Témata:  Tomio Okamura Reflex

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy