Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kramný je nevinný, mám důkazy, tvrdí advokát

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava/Káhira - Egyptský právník Keroles Ezzat Bashier tvrdí, že získal v Egyptě nové důkazy o smrti Moniky a Klárky Kramných. Česká justice prý ale o ně nemá zájem. Navíc ministerstvo vnitra údajně záměrně kvůli této kauze právníkovi odmítá udělit vízum pro pobyt v České republice.

"Nemohu uvěřit, jak může být v České republice takto zmanipulovaný soudní proces. Chtěl jsem soudu předložit důkazy, které jsem získal v Egyptě. Jsou to závažné důkazy, o které ale česká justice nemá zájem. Nabízí se otázka, co za tímto procesem stojí?" ptá se egyptský právník Keroles Ezzat Bashier, který dlouhodobě sleduje kauzu Petra Kramného.

Bashier nesmí už více než dva roky do České republiky. České úřady mu totiž neudělily vízum. Bashier má přitom v ČR právnickou kancelář a rodinný dům. "Nebylo mi umožněno vykonávat řádně mou advokátní praxi, neumožnili mi přístup do mé kanceláře, nemohu ani zkontrolovat svůj vlastni byt," zlobí se právník a tvrdí, že pro udělení víza má všechny potřebné doklady v pořádku.

Kvůli vízu už se dokonce obrátil na úřad ombudsmana. Ten se podle mluvčí ombudsmanky Ivy Hrazdílkové právníka zastal a už v roce 2013 doporučil Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, aby Bashierovi vízum udělil. Podle Bashiera ale ministerstvo na doporučení ombudsmanky nereagovalo a vízum mu dál odmítá udělit.

Bashier se tak ani nemohl zúčastnit kárného řízení, které proti němu vedla Česká advokátní komora kvůli fotografiím z egyptské pitvy Moniky a Klárky. Fotografie Bashier poskytl českým médiím a údajně měly dokazovat, že na tělech obětí nejsou žádné skvrny po zásahu elektrickým proudem. To samé tvrdí i soudní znalec Radek Matlach, který fotografie zkoumal. Více si přečtěte zde. Bashier tak kárné řízení prohrál a byl ze seznamu advokátů vyškrtnut.

"Domnívám se, že vyškrtnutí ze seznamu advokátů je pouze další krok k zabránění mého vstupu do České republiky. Nabízí se otázka, zda a jak je ministerstvo vnitra zapojeno do této kauzy," říká Bashier.

Ministerstvo potvrdilo, že skutečně odmítlo právníkovi vízum udělit. "Jednalo se o dvě žádosti o dlouhodobá víza v r. 2011 a v r. 2013. Víza udělena nebyla," sdělila pro TV Nova Hana Malá z tiskového odboru ministerstva. Důvody proč nebylo Bashierovi vízum uděleno ale specifikovat nechtěla."Takové informace ani ze zákona poskytovat nemůžeme," dodala.

V případu Petra Kramného, který od krajského soudu v Ostravě dostal za vraždu nepravomocný rozsudek 28 let, se objevily i další podivnosti. Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo Okresnímu státnímu zastupitelství v Ostravě, aby prošetřilo, zda nebyly v této kauze zfalšovány klíčové důkazy. Znalec Matlach a po něm i spolek Šalamoun upozornili na to, že důkazy proti Kramnému jsou přinejmenším podezřelé, zejména pak fotografie řezů srdečními tkáněmi, které mají dokazovat zásah elektrickým proudem. Podle Matlacha je obrázek řezu Klárčiným srdcem jen vystřižený a otočený obrázek řezu srdcem Moniky.

Témata:  Petr Kramný Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy