Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cílem reformy nebylo odstranit Šlachtu, tvrdí ve své zprávě komise k policii

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Cílem loňské reorganizace policie nebylo odstranit bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, omezení činnosti policejních útvarů nebo zabránění vyšetřování některých kauz. Neprokázalo se to podle dokumentů, které při svém vyšetřování shromáždila sněmovní vyšetřovací komise. Při čtení závěrečné zprávy ve Sněmovně to dnes uvedl předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Blažek přednesl závěrečnou zprávu po více než půlročním vyšetřování komise, která se v souvislosti s policejní reformou zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. V úvodu závěrečné zprávy řekl, že z hlediska kompetencí může policejní prezident navrhnout organizační změnu, kterou musí schválit ministr vnitra. Nikde podle komise není zakotvena povinnost informovat o tom státní zástupce.

Blažek zmínil, že se komise zabývala odposlechy ze dvou kauz, z nichž vycházeli olomoučtí žalobci a které měly zpochybnit cíl změn uvnitř policie. "Ze shromážděných materiálů nebylo prokázáno, že organizační změna byla provedena s cílem odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost útvarů nebo zabránit prověřování konkrétních věcí," řekl Blažek.

Předseda sněmovní komise v téměř hodinovém přednesu závěrečné zprávy také uvedl, že se nepodařilo prokázat, že by policejní reorganizace byla připravována v pozadí podnikatelskými nebo politickými zájmy. Komise v závěrečné zprávě také zkritizovala hlavní kritiky policejní reformy - Šlachtu a bývalého detektiva protimafiánského útvaru Jiřího Komárka. Podle poslanců podporovali spekulace a vycházeli z nepřesně vyhodnocených informací. Jejich veřejné vystupování podle komise lze označit za neprofesionální.

Kritika komise se snesla také na olomoucké vrchní státní zastupitelství, které se podle komise "aktivisticky pustilo do politického života". Vláda by podle komise mohla zvážit personální změny na vedoucích místech zastupitelství.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala loni roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kvůli které vznikla vládní krize. Komise se pozastavila nad tím, že nikdo z členů vlády nedal kabinetu návrh usnesení, aby nařídila ministru vnitra reorganizaci zastavit. Byl to podle komise jediný možný prostředek, jak reorganizaci zabránit.

Témata:  Robert Šlachta Policie ČR Pavel Blažek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy