Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři dvou stran plánují podat ústavní stížnost na policii. Týká se to návštěvy čínského prezidenta

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Kauza kolem zásahu policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze stále není u konce. Senátoři KDU-ČSL a Starostů a nezávislých (STAN) chtějí podat ústavní stížnost na policii.

Podle serveru Aktuálně.cz jim vadí, že policisté nevpustili na Hradčanské náměstí účastníky ohlášeného protestu proti porušování lidských práv v Číně. Policie uvádí, že na náměstí u Pražského hradu postupovala stejně jako při minulých návštěvách významných státníků.

Strážníci náměstí při návštěvě uzavřeli pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů. Demonstranty na něj nevpustili, a to ani přesto, že měli náměstí pro akci zamluveno. „Policie argumentuje zákonem o pozemních komunikacích, který jí umožňuje v případě potřeby ulici uzavřít. Chtěli bychom formou stížnosti k Ústavnímu soudu dosáhnout jeho změny, aby byly důvody, pro které je možné komunikaci uzavřít, přesně formulované," uvedl po večerní schůzi senátorských klubů obou stran senátor Jiří Šesták (STAN).

„Sešlo se nás zatím sedm, kteří podepsali, že se k ústavní stížnosti přidají, takže je rozhodnuté, že to podáme. Budeme ještě vyzývat kolegy, kteří se na dnešek omluvili, aby se připojili," řekl Aktuálně.cz senátor KDU-ČSL Zdeněk Papoušek. Ústavní stížnost podává skupina nejméně 41 poslanců, nebo 17 senátorů. Lidovci mají senátorů 11 a starostové šest.

Organizátoři demonstrace podají správní žalobu. Pod žalobou budou podle advokáta Jana Kalvody podepsáni Martin Bursík a Kateřina Jacques, připojí se ale možná i další účastníci protestu. Podstatou žaloby podle Kalvody bude, že ohlášená demonstrace může být zakázána do tří dnů od ohlášení.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy