Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme se dobře a stejně nejsme spokojení. Jedna věc nám prostě chybí, tvrdí Jan Kraus

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha – Moderátor a bavič Jan Kraus se ve své show zaměřil na to, proč nejsou Češi spokojení, i když statistiky ukazují, že jsme na tom vlastně velice dobře. Podle něj nás poznamenaly časy minulé, teď je prý ale na čase věci změnit.

„Teď jsem si četl studii, že my Češi se máme nejlíp, co jsme se kdy v historii měli. A stejně pořád nejsme spokojení. Ale je to pravda. K tomu je tam řada dat. Jen pro představu, od konce komunismu k dnešku se průměrná délka života prodloužila u mužů o 8 let, u žen o 6 – to jim stačí, stejně žijí déle. Chlap dostane jednu chřipku a hotovo. A žena zápasí a pak se úplně uzdraví,“ se smíchem vysvětloval Kraus.

„Stejně tak jsme po Slovinsku druhou nejúspěšnější postkomunistickou zemí. Nezaměstnanost pod 4 procenta. Čili máme se dobře a stejně nejsme spokojení. A je to zdůvodněno tím, že se bojíme být šťastní nebo spokojení. Myslím si, že na tom něco je. Když jsem si to četl podrobněji, jeden z těch argumentů je, že ve všech parametrech jsme na tom velmi dobře. Kde je to trochu horší, jsou rodiny s dětmi, ale je to v intencích vyspělých zemí,“ vysvětloval.

Problém ale spočívá v jednom konkrétním bodu. „A pak je tam ta pata – veřejný život. My máme pořád nějaký ostych nebo odpor, což je logické po komunismu, kdy tady žádný veřejný život být nemohl. Předtím byl nacismus, to taky ne. Předtím jsme zase byli rádi, že jsme vůbec vybojovali závislost. Řekněme si upřimně, nalejme si čistého vína, je to na vás. Já tady veřejně vystupuju, o to jde,“ apeloval na občany Kraus.

Témata:  Jan Kraus

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy