Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od října budou v Česku pouze dva druhy věznic, zákon podepsal prezident

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon, který od letošního října zavádí v Česku dva druhy věznic - s ostrahou a se zvýšenou ostrahou. Z dosavadních čtyř typů budou zrušeny věznice s dozorem a dohledem.

Soudům zůstane pravomoc posílat odsouzené do jednoho ze dvou typů věznic.

Do věznice se zvýšenou ostrahou by se měli dostat pachatelé s výjimečným trestem, členové organizovaných zločineckých skupin, pachatelé s minimálně osmiletým trestem za zvlášť závažný zločin nebo lidé odsouzení za úmyslný trestný čin, kteří utekli z vazby či z výkonu trestu.

Těmto vězňům by Vězeňská služba nemohla povolit vycházky z věznice ani přerušení výkonu trestu. Ostatní odsouzené by soudy posílaly do věznic s ostrahou.

Předloha dále upravuje postup umístění pachatele do jednoho ze tří nových typů oddělení věznic, které se liší podle stupně zabezpečení. Rozhodoval by o něm sice ředitel věznice, případné odvolání pachatele by ale řešil trestní soud, nikoli generální ředitel Vězeňské služby.

Témata:  věznice zákony justice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy