reklama

"Náš odhad je, že mrazy zasáhly 20 až 30 procent všech vinic, nejlépe dopadlo Mikulovsko a Znojemsko," uvedl ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Škody zatím odhadovat nechtěl, teprve se ukáže, jak bude vinná réva regenerovat. Tam, kde vymrzne hlavní očko, které má obvykle dva hrozny, mohou vyrazit dvě podočka. Úroda je pak ale obvykle nižší.

Problém není lokální. "Potíže mají i v Rakousku, kde hlásí propad až 25 procent," doplnil Půček.

Hlavními postiženými oblastmi v ČR je Velkopavlovicko a Slovácko. Týká se to zejména míst, kde by vinice ani být neměly, tedy dolin.

Škody sčítají i vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Průměrně se kvůli jarním mrazíkům sníží letošní úroda o deset procent. "Z osmi výhonků v zasaženém vinném keři pomrzly většinou tak tři. Když mráz zničí výhonek, který nese plod, na místě pak může vyrůst výhonek jiný, ale na něm už plod většinou nebývá," uvedl ředitel bílovických Habánských sklepů Josef Svoboda.

Navzdory tomu, že Velkobílovicko patří k nejteplejším oblastem v ČR, občasným jarním mrazíkům se neubrání ani tady. O případných škodách pak rozhoduje lokace vinohradu. "Chladný vzduch je těžší a drží se v nížinách, proto jsou největší škody tam. Ve výše položených vinicích ke škodám prakticky nedošlo," dodal Svoboda.

Na další dny už meteorologové počítají s vyššími teplotami. Dnes by mělo převládat polojasno až oblačno, ale i tak se může odpoledne přechodně zatáhnout a místy se mohou objevit přeháňky. Nejčetněji je očekáváme na západě. Maximální denní teploty se budou ve čtvrtek pohybovat mezi 8 a 12 °C.

Páteční den už by měl být skutečně ve znamení slunečného počasí, informuje meteocentrum.cz. Nejčastěji bude polojasno až skoro jasno a odpolední přeháňky mohou přijít jen ojediněle do hor. Nejvyšší teploty očekáváme mezi 11 a 15 °C.

Ještě výše se budou teploty šplhat v sobotu: nejčastěji na 13 až 17 °C. Zpočátku bude počasí podobné jako v pátek, ale odpoledne by mělo od západu přibývat frontální oblačnosti a večer v Čechách i srážek. Tato fronta pak na neděli a pondělí přinese přechodné ochlazení.