Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku jsme pozadu, jsme zaostalí. To mě pobuřuje. Moderátor Kraus si nebere servítky

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha – Moderátor a Bavič Jan Kraus se ve své show neopomněl zmínit o výměně ve vládě i o tom, kvůli čemu musel ministr průmyslu Jan Mládek vlastně odejít. Přiznal se, že ho dost často pobuřuje to, jak je Česko „zaostalé“ a jak tu jde všechno pomalu v porovnání se světem.

„Hitem týdne byla mobilní data, tedy zejména jejich ceny, jak jste si jistě všimli, protože to je věc, která se dotýká každého z nás. Máme je nejdražší v Evropě, čili žijeme tady v luxusu. Je to o to pozoruhodnější, že člověk vždy přemýšlí, proč si sami sobě dáváme nejvyšší ceny – někdo by vám řekl, že jsou to nadnárodní firmy, i když O2 ne. Ale to je jedno, prostě Máme takhle drahá data, což má samozřejmě nejenom blbý dopad na peněženku, ale řadu služeb se bojíte využívat, nebo je využíváte málo,“ shrnul Kraus velké politické téma posledních dní.

Připomněl také, že problém už způsobil i výměnu ve vládě. „Premiér to částečně řešil tím, že propustil, nebo donutil k rezignaci, ministra Mládka. To mi přijde, že je trošku legrace, protože za ty tarify je zodpovědná celá vláda, ne jeden ministr. Druhá věc je – ne, že bych měl nějaké vřelé sympatie k počínání pana Mládka - ono se to nezdá, ale je to stejné, jako když jsou vysoké ceny benzinu, tak to má dopad na podnikání, na všechno. A ta mobilní data dopadají ještě víc než benzín. Mě vždycky pobuřuje, že jsme takoví jakoby zaostalí a pak se podívám na ty tarify, co jsou v okolí, nebo mi volá známý ze Spojených států, že si za 50 dolarů koupil neomezená data a zadarmo telefonuje i sem do Česka – jako po celém světě včetně Česka. Jsem si říkal, že bych si zřídil účet v USA,“ vysvětloval moderátor.

„A když pak od operátora odcházíte a řeknete, že už toho máte dost, tak vám vždy dají luxusní nabídku – že vám to sníží na polovinu, dají telefon a že vám přijdou pokolíbat dítě. Ale jen při odchodu. A banky to mají podobně. To je nějaký český zlozvyk. A já na ně vždycky křičím – ne, to jste mi měli nabídnout, když jsem byl u vás, ne když jdu od vás,“ popisuje Kraus, jak se s takovými nabídkami vypořádává.

Kromě toho jej zaujalo ještě jiné téma. „Dočetl jsem se také, že budeme stavět 1200 dobíjecích stanic pro elektromobily. Škodovka už plánuje, že bude za pět let dělat poměrně velké procento automobilů jako elektromobily, je to světový trend. A my budeme stavět 1200 elektronabíječek. Těch elektormobilů tady moc nejezdí, miniaut taky ne, takže jsme tady taky pozadu. Strašně mě to pobuřuje. Ale u těch elektromobilů jsem byl takový spokojený, že je budeme mít, tak jsem si uvědomil, že my nemáme ani dálnice, zápasíme tady s těmi dálnicemi, co máme,“ připomněl s tím spojené problémy.

Zmínil také jeden konkrétní případ. „Moje oblíbená je myslím ta E35, máme jich tolik, že se v těch číslech nevyznám – z Hradce do Mohelnice. Říkal jsem si, od kdy se vlastně staví, Pořád o ní čtu a pořád není. Pak čtu o problémech s dálnicí E35, pak čtu, že to bylo vyřešeno, pak že to nebude dálnice, ale jenom rychlostní silnice, že to stačí. Pak že by to byl omyl a místo rychlostí silnice to bude dálnice. Přátelé a víte, kdy besídka s touhle dálnicí začala? V roce 1963,“ dodal Kraus.

Témata:  Jan Kraus Jan Mládek mobilní operátoři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy