Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová pomůže lidem s nízkým platem? Má nový plán

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) dnes představila návrh na snížení počtu platových tarifů z devíti na šest. Pracovníci s nižšími příjmy, kteří pracují ve veřejném sektoru, by si tak měli od července polepšit.

Podle Marksové by se díky nařízení o snížení platových tarifů z devíti na šest měl zvýšit výdělek například pracovníkům v kulturních zařízeních, umělcům, zdravotním sestrám, porodním asistentkám či lidem v sociálních službách. Návrh připravilo ministerstvo práce. Dohodlo se na něm i s dalšími resorty, hlavně s ministerstvem kultury. Záměr brzy projedná vláda.

"Změny by se měly týkat asi 93.000 zaměstnanců, jejichž platy jsou financovány přímo ze státního rozpočtu. Pak se to týká asi 72.000 zaměstnanců, kteří pracují v samosprávě," uvedla ministryně.

Podle ní se upraví také okruh profesí, které dostávají zvláštní příplatek. Nově by ho měly mít i zdravotní sestry či porodní asistentky. Týká se to 39.000 zdravotnických pracovnic a pracovníků. Zaměstnavatel by jim měl dávat navíc 1000 až 5000 korun. Peníze by měly putovat ze zdravotního pojištění.

Ministerstvo práce plánuje, že letos stejně jako v minulých letech pošle sociálním službám další finance na zvýšení výdělků. Podle náměstkyně Jentschke Stöcklové v oboru pracuje na 100.000 lidí, průměrný příjem činí 18.000 korun. Resort a kraje spočítaly, že by byla potřeba asi miliarda navíc, dodala náměstkyně.

Témata:  platy Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy