reklama

Lhůta pro projednání novely ve sněmovních výborech se zkrátí ze 60 dnů na 20 dnů a novela bude zařazena jako první bod dubnové schůze Sněmovny, uvedl Sobotka. Sněmovní výbory by se jí mohly zabývat ještě před prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Návrh vedle strategie rozvoje televizního vysílání obsahuje zkrácení času na změnu telekomunikačního operátora na deset dní a zvýšení pokut udělovaných operátorům z nynějších 20 milionů Kč až na deset procent z obratu firmy. Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát ocenil, že se strany domluvily. "Sice ne na jednom čtení, ale na velmi razantním zkrácení, aby byla jistota, že ještě v tomto období bude novela projednána," řekl novinářům. I s možnými pozměňovacími návrhy by podle něj mohl návrh liberalizovat trh a pomoci zákazníkům. Nevadí mu, pokud novela přichází hlavně kvůli blížícím se volbám. "To je jedna z mála výhod, kterou mají volby," uvedl.

Z návrhu naopak na doporučení legislativní rady vlády vypadne ustanovení o možnosti poskytovat jen takové slevy klientům, které by měly firmy dopředu zahrnuté ve svých cenících. Návrh do novely dodatečně zapracoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, kterého premiér po kritice odvolal.

"Chceme ještě do konce volebního období zvýšit práva spotřebitelů. ČTÚ získá větší pravomoci, aby se mohl zasadit o zlepšení fungování trhu, což se projeví i v lepší nabídce mobilních dat," uvedl Sobotka.

Proti zkrácenému přijetí novely bez připomínkování odborníky a operátory se v čtvrtek vyslovily firmy z telekomunikačního odvětví. Premiérovi zaslaly otevřený dopis. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se premiér k dopisu vyjádří do několika dnů. Podotkl, že návrh novely je již zhruba týden v připomínkovém řízení, kde se k němu firmy mohly vyjádřit.

"Původní ambice premiéra bylo protlačit zákon v tzv. režimu bez rozpravy dle paragrafu 90. Jsme rádi, že se to nepovedlo a že poslanci budou mít prostor sporné body diskutovat ve výborech," řekl ČTK výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Při přijímání novely mají poskytnout maximální součinnost ministerstvo průmyslu a obchodu a ČTÚ. Ty by měly podle Ayrera reflektovat i případné připomínky a náměty operátorů.