Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura se opřel do USA. Američané nemají vůbec právo něco takového říkat

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Před několika dny vydalo americké ministerstvo zahraničí zprávu o stavu lidských práv ve světě. Česko je v ní mimo jiné kritizováno za svůj postoj k romské menšině, navíc prý v zemi rostou protimuslimské nálady. Konkrétně je zmiňován i prezident Miloš Zeman. Podle poslance a šéfa hnutí SPD jsou ale Američané ti poslední, kteří mají právo něco takového říkat.

Česko je ve zprávě americké diplomacie zmiňováno zejména v souvislosti s „diskriminací a násilím vůči romské populaci", která „zůstává vážným problémem". Ve světle současné migrační vlny pak podle Washingtonu v zemi loni „zesílily protimuslimské nálady". Kriticky se také zpráva staví k zacházení se zadrženými migranty a žadateli o azyl.

Konkrétně jsou zmiňovány i výroky prezidenta Zemana o tom, že muslimští uprchlíci nebudou respektovat místní zákony a zvyklosti a místo nich budou chtít zavést islámské právo šaría. Zpráva také připomíná Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky.

„Jsem rád, že jsme za Českou republiku dva, jelikož vloni tato americká zpráva jmenovala mě, takže mám s touto manipulativní zprávou osobní zkušenosti," komentoval dokument americké diplomacie Okamura na sociálních sítích.

„Je určitě 'zábavné' a absurdní číst si kritiku na zacházení s imigranty od země, v níž se staví vůči migrantům ploty, samozvané hlídky na mexické hranici imigranty střílí jako zajíce, a sama americká vláda vězní léta muslimy unesené z celého světa bez soudu a mučí je tam. A tisíce a tisíce lidí umírá hlady, mrazem a na nemoci bez pomoci v chudinských slumech po celých USA," vrací Americe úder poslanec.

Svět se podle něj zbláznil, důkazem toho je podle něj frak, že „brutální islámská diktatura jako Saúdská Arábie může vést Radu OSN pro lidská práva". „Takže proč by současný největší světový agresor – USA - nemohl kritizovat romskou otázku v ČR?" ostře uvedl Okamura.

„Myslím, že ani jeden český cikán by se nechtěl zítra probudit na ulici někde v Bronxu nebo jiném americkém ghettu, bez zdravotního či sociálního pojištění, odsouzený k žebrotě nebo zločinu a k životu v jednom z nejnebezpečnějších míst světa," dodal rázně.

Témata:  Tomio Okamura USA romové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy