Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnský soud se opět začal zabývat Toflovým gangem

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Krajský soud v Brně se po zrušení části rozsudku dnes začal opět zabývat kauzou takzvaného Toflova gangu. Bývalý policista Petr Křipský podle obžaloby za úplatu poskytoval informace ze spisů. Líčení bude pokračovat v první polovině dubna.

Skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu z roku 2014 vydírala podnikatele na jižní Moravě. Podle původní obžaloby spáchal Křipský v letech 2003 až 2010 pět skutků, soud ho u čtyř skutků obžaloby zbavil. Trest za jeden skutek zněl 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200.000 korun. Nejvyšší soud verdikt zrušil kvůli nesrovnalostem v časové ose případu, krajský soud se tak případem Křipského zabývá opětovně.

U soudu dnes svědčil Igor Kadlčík. Uvedl, že na něj Křipský v roce 2005 tlačil, aby zaplatil 900.000 korun firmě, které byl dlužný. "Řekl mi, že pokud budu dělat to co mám, bude to v pořádku, a pokud ne, budu zavřený. Tak jsem zaplatil," řekl Kadlčík.

Podle Křipského si podnikatel Kadlčík vzal peníze za přepravy, které neuskutečnil, a on to jako policista vyšetřoval. "Kadlčík si po zhlédnutí reportáže vytvořil nějakou realitu, že se stal obětí gangu. Jeho motiv je, že má potřebu se pomstít mně a mé rodině. Je otázkou, zda je poškozený on, nebo jsem se stal obětí jeho paměťové stopy," řekl Křipský. Kadlčík s Křipským vedou i civilní spor, Kadlčík po Křipském požaduje za údajnou újmu na zdraví asi 4,5 milionu korun.

Tresty od tří do devíti let vězení si ve sledované kauze v roce 2014 vyslechlo 11 lidí. Jako druhá instance rozhodoval předloni v březnu Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší trest potvrdil někdejšímu policistovi Miloši Almásymu, jenž se podle pravomocného verdiktu podílel na polovině ze dvou desítek skutků spáchaných v letech 1998 až 2010.

Snížení trestu z osmi na sedm let dosáhl u vrchního soudu další bývalý policista Eduard Slanina. Deset odsouzených se následně dovolalo k Nejvyššímu soudu, devíti z nich soud trest potvrdil. Uspěl jen Křipský.

Odsouzení podle pravomocného verdiktu nabízeli podnikatelům, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu. Advokáti odsouzených v minulosti poukazovali na to, že řada důkazů stojí na svědcích s bohatou kriminální minulostí. Nad vyšetřováním podle nich nebyla žádná účinná kontrola a dozor, kriminalisté rozkrývající trestnou činnost podle advokátů překrucovali důkazy.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Témata:  soudy gangy kauza: Toflův gang

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy