Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko letos očekává více Čechů. Za dovolenou si ale připlatí

Chorvatsko
Chorvatsko
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha/Záhřeb - Loni do Chorvatska přijelo 731 tisíc Čechů a počet přenocování dosáhl 5,13 milionu. Země očekává, že letošní sezona bude ještě lepší. Za dovolenou si ovšem připlatíme.

"Od letošního ledna do půlky března stoupl počet návštěvníků z ČR o šest procent meziročně. Je obtížné nyní předpovídat celkovou letošní návštěvnost z ČR, ale očekáváme mírný nárůst. Celkově čekáváme zvýšení celkového počtu turistů o tři až čtyři procenta," uvedl Nikola Petričević z chorvatského ministerstva turismu. Cestovní kancelář Vítkovice Tours má nyní vyprodáno přes 60 procent kapacit u Jadranu.

Přestože Chorvatsko zůstává destinací, kam se Češi dopravují hlavně vlastními auty, poptávka po letecké dopravě letos rapidně stoupla - meziročně o 336 procent, vyplývá z údajů Student Agency. "Nejčastěji si klienti kupují letenky do Splitu, následuje Záhřeb, Dubrovník a Zadar," uvedla mluvčí společnosti Klára Majíčková.

"Hoteliéři pozorně sledují trendy v turistice a pro letošní rok mírně zvýšili ceny a také mnohem méně ochotně poskytují různé slevy. V uvedené souvislosti se cena průměrné dovolené mírně zvýšila," dodal generální ředitel CK Vítkovice Tours Martin Lehocký.. S nízkými cenami last minute zájezdů podle něj letos nelze počítat.

Podle portálu dovolena.cz je u zakoupených zájezdů do Chorvatska patrný nárůst cen až o 15 procent. "Souvisí to s vyššími nároky Čechů na stravování i ubytování, čím dál častěji jsou požadovány kvalitnější služby. Chorvatsko je také typickou zemí pro dovolenou 'k moři na skok'. Někteří klienti se tam vydávají třeba jen na prodloužený víkend," uvedla Majíčková.

Témata:  Chorvatsko dovolená Češi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy