Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudní znalci obhajoby z kauzy Kramný mají problémy. Obvinila je policie

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava – Soudní znalci, kteří v případu Petra Kramného svědčili jako experti obhajoby, byli policií obviněni z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. V případě uznání viny jim hrozí tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let, uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství Barbora Zajícová.

S informací přišel server iDnes.cz. Podle něj obvinění čelí Radek Matlach a Igor Farkaš. Matlach webu řekl, že ho dosud nikdo nevyslýchal a nikdo se ho na nic neptal. „Jinými slovy neproběhlo řádné vyšetřování. Mám právo se jako každý jiný občan vyjádřit k obvinění před zahájením trestního stíhání, což mi bylo upřeno," řekl.

Petr Kramný byl shledán vinným za vraždu své manželky a dcery, kterou spáchal na dovolené v Egyptě byl odsouzen k 28 letům vězení. Obžaloba vycházela z posudku expertů ostravského ústavu soudního lékařství, podle nichž Kramný svou ženu a dceru zabil elektrickým proudem.

Znalci Matlach a Fargaš ovšem v posudku obhajoby jako nejpravděpodobnější příčinu úmrtí uvedli otravu z jídla, byť možnost smrti po zásahu elektrickým proudem úplně nevyloučili.

Revizní posudek pak jako příčinu smrti určil jednoznačně zásah elektrickým proudem a znalec František Vorel řekl, že u některých závěrů znalců Matlacha a Fargaše to vypadá, že jde buď o základní neznalost, nebo úmyslné zkreslení. Na základě toho pak krajské státní zastupitelství podalo podnět policii, která nyní oba znalce obvinila.

Matlach se dostal do problémů i kvůli posudku v jiném sledovaném případu. Spolu s Jiřím Závodským došli k závěru, že bývalá zdravotní sestra Věra Marešová vraždila v nemocnici v Rumburku pacienty draslíkem. Jejich posudek ale další znalci vyvrátili a Marešová byla osvobozena. Závěry o podání draslíku označili znalci za diletantskou interpretaci a způsob provedení pitvy nazvali nezájmem nebo lajdáctvím. Letos v únoru kvůli posudku v této kauze soud Matlacha i Závodského vyškrtnul ze seznamu znalců.

Témata:  Petr Kramný Radek Matlach

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy