Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemůžeme chtít, aby politici dělali zkoušky, jestli jsou kvalifikovaní, protože bychom možná byli bez politiků, udeřil Kraus

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha – Technologie jsou sice užitečné, ale zároveň způsobují celou řadu problémů. Moderátor a bavič Jan Kraus se na úvod své show tento týden pozastavil nad tím, jak někteří lidé, hlavně politici, nedokáží poznat falešné zprávy, i když jsou do očí bijící.

Kraus se na úvod show zamyslel nad tím, jak technologie vládnou světu a že se z něj díky tomu stála „globální vesnice“. „Přináší to spoustu výhod, ale také nevýhod. Jednu z nich jsem si uvědomil nedávno, když jsem četl, že jeden z našich senátorů, myslím, že se jmenoval Doubrava, uvěřil zprávě, že Evropská unie chce zrušit písmenko ř. A hned se roztesknil na facebooku, co s námi dělají, o co přijdeme a tak dále,“ připomněl známou kauzu.

Novináři mu pak museli vysvětlovat, že to je výmysl. „Všechno to přečetl na serveru, který se jmenuje Pravdivé zprávy, který shodou okolností vydává tato televize na serveru COOL, který je zaměřený na mladší čtenáře, a je plný satirických žertů, některých dobrých, některých horších. Když to otevřete, poznáte, že je to legrace. Jsou tam zprávy, že si Kačer Donald bude muset změnit jméno poté, co Donald Trump v Americe vyhrál volby, nebo že Sparta po těch výsledcích rozpustila mužstvo, že hledá nováčky a že nábor bude ve čtvrtek. Takže prostě když to otevřete, tak to pochopíte - no měl byste pochopit – a pokud jste politik, tak zvlášť. Protože to není jeden žertík vsunutý mezi ostatní zprávy, tam nic vážného není, pokud jste při smyslech,“ vysvětloval moderátor.

„A já jsem si uvědomil, že ty nové technologie, které přináší takové ohromné množství informací, přináší také jedno ohromné riziko, protože dneska není problém pro jednoho politika rozpoutat peklo na celé planetě, když na to přijde. U českého je ta pravděpodobnost o něco menší, ale taky velká. A i my všichni zápasíme s tím, že máme plno informací a musíme poznat, která je ta pravá. To se pozná podle kvality zdroje. Ale to si každý ověřit neumí. Znáte to z bulváru, jak píšou podle našich zdrojů, tedy vymysleli jsme to sami,“ rýpnul si do bulváru bavič.

To ale podle něj může v blízké budoucnosti přinést řadu problémů. „A já jsem si uvědomil, že s ohledem na to, že teď budeme mít asi osm let pořád nějaké volby, nemůžeme chtít, aby politici dělali zkoušky, jestli můžou dělat politiku a jestli jsou kvalifikovaní, protože bychom možná byli bez politiků. Ale měl by být někdo, kdo by je ihned po nástupu do politické praxe začal školit v tom, na co si musí dávat pozor. Říkat vám během světové války: promiňte, já jsem tomu nerozuměl, nepochopil jsem, že je to legrace – to už bývá pozdě,“ dodal Kraus.

Témata:  Jan Kraus internet Jaroslav Doubrava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy